The making of påskekrim

Detektiv Snusen
Detektiv Snusen

Denne påsken har jeg jobbet med en påskekrim som ble gjennomført på Spaceworld Strømmen. Inspirert av forskjellige ARG fra utlandet, men også spesielt Rottenetter her i Norge, ville jeg lage et spill der folk måtte hjelpe en detektiv med å løse en mordgåte. Klassisk påskekrim der altså.

Scenen for historien skulle være butikken, og spillet begynner i det en av de ansatte blir drept. Detektiv Snusen er kjapt på plass på åstedet og begynner sin etterforskning, alle ledetråder han finner deler han via sin Facebook-profil. Alle aspirerende detektiver kan bli venn med Snusen, og får da opp ledetrådene han legger ut i sin nyhets-strøm på Facebook.

Siden hele hendelsesforløpet skulle foregå i løpet av påskeuka var jeg usikker på om vi ville klare å rekruttere nok folk til at det ville bli aktivitet i spillet. Detektiv Snusen rundet 60 venner på Facebook i løpet av uken spillet foregikk, og aktiviteten blant de som undersøkte hintene var stor. Når detektiven la ut et nytt hint ble det ofte lange diskusjoner og utveksling av tips mellom deltagerne i kommentarfeltet.

Hovedpremien i spillet var en iPad 2 til en vinner trukket ut av de som til slutt klarte å avsløre morderen og motivet hans. I tillegg ba Snusen om hjelp med en spesifikk oppgave hver dag, der premien var et spill fra EA. For å engasjere mest mulig, og legge opp til at deltagerne skulle kunne hjelpe hverandre la Snusen hver dag ut mange ledetråder. Både ledetråder som var relevante for historien, men også noen Snusen mente kunne være nyttige i etterforskningen, som senere viste seg å være ubetydelige.

Deltagere som hjelper hverandre
Grete har løst oppgaven, og hjelper så de andre ved å gi små hint.

Ved å ikke ha en konkurranse direkte knyttet til hver eneste ledetråd syns jeg vi skapte et miljø blant deltagerne der det var greit å hjelpe de andre. Det er mulig vi kunne premiert det å hjelpe andre ytterligere, men jeg ser ikke helt hvordan det skulle bli gjort. Vi vil jo ikke at de som har løst oppgavene skal gi bort svaret, men heller gi ekstra hint til de som sliter.

Gjennom uken ble det lagt ut en rekke ledetråder:

 • Først ble deltagerne introdusert for Detektiv Snusen gjennom en YouTube-video
 • Første dagen la Detektiv Snusen ut en rekke bilder fra åstedet, og ba om innspill på de.
 • Deltagerne begynte å etterspørre flere ting Snusen kunne undersøke, jeg produserte da opp flere ledetråder i tråd med historien.
 • Arbeidplanen ble lagt ut, så deltagerne kunne vurdere om noe info fra den kunne brukes.
 • I første dagsoppgave ba Snusen om å få tilsendt så mye informasjon som mulig om de ansatte. På websiden til Spaceworld Strømmen hadde jeg laget en side med oversikt over de ansatte. På siden var det linker til mail og Facebook-side i tillegg til telefonnummer. Telefonnummerne ledet til telefonsvarere for hver enkelt ansatt, mailadressen var reell, og Facebook-profilen til hver enkelt ansatt gir deltagerne ganske mye informasjon om dem.
 • På den andre dagen dukket det opp en avisforside fra den fiktive lokalavisa «Romerrikes Blad».
 • Noen overvåkningsbilder fra Strømmen Storsenter kom ut, og her måtte deltagerne gjenkjenne personene på bildet for å få noe ut av de.
 • Detektiv Snusen gjennomførte avhør med de ansatte.
 • Den andre dagsoppgaven tok utgangspunkt i avisforsiden som kom ut tidligere på dagen. Der stod det at politiet jobbet ut fra en teori om sjalusidrap. Ved å undersøke profilene til de ansatte kunne man finne ut at en ansatt hadde kjæreste, og at kanskje en av de andre var sjalu.
 • Den tredje dagen ble en ny video av Snusen lagt ut. Han hadde funnet en lapp som han la igjen på Spaceworld Strømmen sånn at deltagerne kunne dra innom og undersøke den. Senere på dagen ble lappen lagt ut på Facebook, sånn at alle skulle ha mulighet til å delta.
 • Samme dag fant Snusen også et makulert ark som han ba om hjelp til å sette sammen. Til min store overraskelse klarte folk dette veldig kjapt. Hadde trodd de ville slite mer med den!
 • Neste dag var Snusen på nytt på besøk hos Spaceworld Strømmen og tok nye bilder. De fleste bildene han la ut var helt like de han la ut dagen etter mordet, men på ett av bildene var det en viktig forskjell, en medisinflaske på toppen av vanntanken var nå borte.
 • Snusen fikk så tak i PCen til Jens som han mente kunne inneholde viktig informasjon, men han klarte ikke å komme forbi passordet (ingrid). Det viste det seg at deltagerne klarte, noen kjappere enn andre, men til slutt kom nok alle seg inn. På skrivebordet lå det en søknad fra Jens til den konkurrerende spill-butikken GameOn. Den samme som søkte etter ny butikksjef på Fant Jobb dagen før.
 • Mot slutten begynte noen av de viktigste bevisene å dukke opp. Først kom en telefonlogg fra kvelden drapet skjedde.
 • Så kom endelig obduksjonsrapporten som viste dødstidspunkt, og en mulig drapsmåte.
 • En siste avisforside kom ut.
 • I sin nest siste video mener Snusen å ha løst krimgåten, men ber sine medhjelpere om å sende inn sine teorier sånn at han kan være helt sikker på å mistenke rett person.
 • Etter å ha mottatt mange flotte teorier fra deltagerne la jeg ut siste video etter påske. Der går Snusen igjennom alle de ansatte, og forklarer hvem som stod bak drapet.

Hva kunne vært gjort bedre? Da jeg først begynte å tenke på denne ideen ville jeg at folk skulle måtte bedrive sin egen etterforsking på nettet. Jeg ville involvere flere nettsider, og steder på nettet folk skulle kunne lete etter hint. Det ble det rett og slett ikke tid til i planleggingen. Hintene ble derfor lagt ut i tur og orden av Detektiv Snusen på Facebook. Jeg syns alikevel det ble en god variasjon i type hint, og forskjellige utfordringer til deltagerne.

Deltok du i påskekrimen? Har du erfaring med å lage et ARG eller kunne tenke deg å lage noe lignende? Eller har du andre innspill? Skriv gjerne en kommentar!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *