Hjelp, Block Watne har stjålet bildet mitt!

Oppdatering 16.06.11: Jeg fikk i dag en mail fra Kjell i Kommunikasjonshuset MODUL AS. Det er de som står bak bruken av bildet for Block Watne. Han beklaget at de hadde brukt bildet mitt uten å følge lisensen, og tok gjerne i mot en faktura for å få ryddet opp i dette. Han skrev også at de ville jobbe for at noe sånt ikke skal skje igjen. Det syns jeg er en god opprydding, når de først har tråkka i salaten. Saken er dermed ute av verden for min del.

 

I 2006 tok jeg et bilde av Åråsen Stadion som jeg lastet opp på Wikipedia. Det bildet av Åråsen som var i bruk på Wikipedia på den tiden var ikke spesielt pent og var dessuten tatt om vinteren. Jeg gikk derfor bort og tok et enkelt og greit bilde som viser deler av den grønne gressmatta og tribunen.

Bildet lastet jeg opp på Wikipedia med en lisens som tillater andre å bruke mitt bilde til hva enn de måtte ønske. Mitt eneste krav var at om man bruker mitt bilde skal jeg krediteres med navn. Dette står også tydelig spesifisert på bildets side på Wikipedia:

Du står fritt: 

  • til å dele – til å kopiere, distribuere og overføre verket
  • til å blande – til å endre verket
Under de følgende betingelsene: 

  • navngivelse – Du må kreditere verket på den måte som er spesifisert av forfatteren eller lisensgiveren (men ikke på en måte som antyder at de påtegnet deg eller din bruk av verket).
  • del på samme vilkår – Dersom du endrer, bearbeider eller bygger på dette verket, kan du kun distribuere resultatet under den samme eller en lignende lisens som denne.

Dette burde være ganske greit spør du meg. Derfor ble jeg overrasket da jeg tilfeldigvis snublet over et Block Watne-boligprosjekt ved navn Kjeller Park. Her selger Block Watne inn nærhet til Åråsen Stadion, som en av fordelene ved å bo i Kjeller Park, ved bruk av mitt bilde. Det samme gjør de i annonsen på finn.no der mitt bilde igjen er brukt. Ingen av stedene er jeg kreditert. For alt jeg vet kan bildet ha blitt brukt i prospekter o.l. uten at jeg har sett det.

Ikke bare er det ufint, det er regelrett tyveri. Block Watne har brukt mitt bilde uten å tilfredsstille mitt ene, lille krav: kreditering.

9. juni sendte jeg derfor en mail til han som står oppført som kontaktperson for prosjektet Kjeller Park, Anders Gogstad. Jeg skrev i mailen at jeg regnet med at de ville rydde opp og legge inn kreditering alle steder de hadde brukt mitt bilde. Jeg skrev også at om de absolutt ikke ville legge inn kreditering kunne de få kjøpe en bruksrett av bildet til prosjektet Kjeller Park.

Jeg har ikke fått noe svar.

Derfor spør jeg nå internett om hjelp, hva burde jeg gjøre?

One thought on “Hjelp, Block Watne har stjålet bildet mitt!

  1. Send en faktura som frilans-fotograf. Det er flere wikipedianere som har møtt veggen hos mediahus osv som har publisert frie bilder uten å respektere fotografens rettigheter. Jeg tror penger er det eneste språket de snakker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *