Bare en fasade

Undergrunnen i London er et veldig spennende byggverk, som jeg gjerne kan skrive mye om. Siden anlegget er så gammelt er det utrolig mye interessant historie man kan grave i, og i dag fant jeg noe jeg syns er utrolig spennende og gøy; nemlig falske hus og fasader i London.

Jeg har for så vidt hørt om fenomenet før, men har aldri undersøkt dette noe mer før nå.

Undergrunnen åpnet i 1863 og er i dag den viktigste transportmetoden i London. Helt fra begynnelsen og frem til midten av 1900-tallet ble det brukt damplokmotiv for å trekke vognene, også under bakken. Selv om lokomotivene var laget for å minimere mengden damputslipp var de nødt til å komme opp til overflaten med jevne mellomrom for å slippe ut dampen. Derfor måtte man ha korte strekk der jernbanen ikke ble dekket av tunell.

Da man skulle legge et strekk jernbane ble man nødt til å rive Leinster Gardens 23 og 24 for å få bygd tunellen til toget. Siden dette var et fasjonabelt strøk bestemte man seg for å skjule et område der damp skulle slippes ut ved å bygge opp igjen en fasade som stod i stil til resten av nabolaget. Og sånn ble dette til:

På venstresiden kan man tydelig se den 1,5 meter tykke fasaden som skjuler jernbanen på baksiden. Stålbjelker som støtter opp husene rundt vises også.

På dette gatebildet fra Google Maps ser du baksiden av bygget. Legg spesielt merke til alle bjelkene som er satt opp for å støtte opp byggene på hver side. Jeg syns også det er spesielt morsomt at det tydeligvis ikke var så viktig å gjøre det pent på baksiden, i det som virker å være et litt mindre pent strøk.

Gå gjerne til Google Maps for å utforske området mer på egenhånd!

Bing har også et veldig bra bilde av fasaden, tatt med flyfoto

Etter å ha lest meg opp om dette stedet virker det som om det er flere slike falske fasader eller hule hus i London, men jeg har ikke lykkes å finne noen flere. Kanskje du vet om noen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *